luni , februarie 26 2024

Asfalt

Ce materie prima este necesara pentru asfalt?

Cu siguranta ati vazut sau ati mers cel putin odata in viata pe drumuri acoperite cu asfalt (daca nu locuiti la oras). Cei care locuiesc la oras, au doar strazi asfaltate si se plimba pe jos sau cu masina si se bucura de beneficiile asfaltului. Dar stie oare toata lumea cu adevarat ce este asfaltul?

Asfaltul este o substanta compozita, care este realizata prin amestecarea unui liant bituminos cu agregate minerale. Foarte important de mentionat este faptul ca asfaltul se foloseste cu precadere in constructia de drumuri si autostrazi.

Este firesc sa fie folosit in aceste situatii dat fiind faptul ca este un material popular si durabil, rezistent la toti factorii care ar dauna altor acoperiri ale drumurilor.

Materie prima pentru asfalt

Am mentionat deja faptul ca asfaltul este un material compozit, care contine agregate minerale si un liant bitumos. In ceea ce priveste liantul bitumos, acesta este alcatuit dintr-un amestec de hidrocarburi solide si lichide care provin din petrol.

AsfaltDenumirea populara a liantului bitumos, este bitum, iar acesta beneficiaza de proprietati adezive, care il fac ideal pentru utilizarea in constructia de drumuri.

In ceea ce priveste agregatul mineral, acesta contine adesea o mare varietate de roci. Poate contine de exemplu pietris, nisip sau granit. Toate agregatele pentru asfalt se aleg cu atentie, tinand cont de dimensiunea, forma si duritatea lor.

Aceste agregate se amesteca cu bitumul topit in prima faza. Ulterior, acestea sunt compactate pentru a forma o suprafata de drum neteda si durabila.

Beneficiile asfaltului

Nu putem discuta despre asfalt, si sa nu ne gandim la avantajele si beneficiile pe care acesta le ofera. Despre beneficiile majore ale asfaltului vom discuta foarte pe scurt in randurile care urmeaza.

Asadar, asfaltul datorita faptului ca are multe beneficii, este deosebit de popular in constructia drumurilor si autostrazilor. Se poate folosi asfalt si pentru a construi parcari, parcuri, piste de biciclete sau piste de aterizare, pentru asfaltarea curtii, etc.

Durabilitatea este unul dintre avantajele de top ale asfaltului. Cand discutam despre durabilitatea asfaltului, mentionam faptul ca acesta este fabricat in asa fel incat sa reziste cu succes atat conditiilor meteorologice nefavorabile, cat si traficului greu. Cu o intretinere corespunzatoare, un drum, o parcare sau o pista care are asternut un strat de asfalt, poate dura zeci de ani.

Siguranta este un alt beneficiu major pe care asfaltul il poate oferi. Suprafetele de drum care sunt acoperite cu asfalt ofera o aderenta buna. Din acest motiv, conducerea autoturismelor se desfasoara in cele mai bune conditii de siguranta pe asfalt.

De asemenea, suprafetele de drum care sunt acoperite cu asfalt ofera o vizibilitate mai buna pentru conducatorii auto, acesta fiind un real ajutor, mai ales pe timp de ceata. Practic, acest lucru ajuta la prevenirea accidentelor.

De asemenea, suprafetele de drum care sunt acoperite cu asfalt pot sa reduca in mod considerabil zgomotul produs de traficul auto. In zonele urbane cu trafic intens, sau chiar si in apropierea autostrazilor sau pe drumurile nationale, acesta poate fi un mare avantaj. Fiind redus zgomotul, locuitorii se bucura de mai mult confort.

Si din punct de vedere financiar, asfaltul este atractiv. Este mai ieftin si totodata mai usor de obtinut in comparatie cu alternativele existente. Datorita acestui motiv, constructia drumurilor asfaltate este mai rentabila si totodata este si mai eficienta.

Check Also

Mobilier Din Lemn Vechi

Mobilier Din Lemn Vechi

Merita sa achizitionez mobilier din lemn vechi? Atunci cand trebuie sa cumparati mobila pentru acasa, …

Close