miercuri , decembrie 11 2024

Biserica Fortificata

Unde poate fi vizitata o biserica fortificata in Romania?

V-ati gandit vreodata sa vizitati o biserica fortificata in Romania? Ei bine, cu siguranta ati avea ce sa vedeti, iar in continuare aflati informatii pretioase despre aceste biserici.

Aflati care sunt motivele datorita carora aceste biserici sunt fortificate, dar si unde puteti vedea astfel de biserici. Exista mai multe biserici fortificate in Romania, iar in functie de domiciliul dvs., puteti alege pe care sa le vizitati.

Biserica fortificata in Romania

In tara noastra dupa cum va spuneam, exista mai multe astfel de biserici. O astfel de biserica reprezenta in trecut centrul spiritual dar si centrul defensiv al fiecarui sat.

De exemplu, sasii se retrageau intre zidurile bisericilor alaturi de animalele lor in timpul atacurilor. Acolo isi pastrau hrana si aveau chiar si fantana cu apa, pentru a-si spori sansele de supravietuire in cazul atacurilor inamice.

Practic, chiar si pe timp de pace, oamenii isi pastrau intre zidurile fortificate ale bisericilor alimentele. Existau spatii special amenajate in acest scop.

Biserici fortificate in Romania

Cei care doresc sa viziteze o biserica fortificata in Romania au mai multe optiuni. Acesta este un lucru pozitiv deoarece se pot orienta spre biserica aflata cel mai aproape de locuinta lor.
De exemplu, Biserica fortificata Prejmer este cea mai cunoscuta din Romania. Nu este de mirare acest lucru in conditiile in care face parte din Patrimoniul Unesco. Este de asemenea singura biserica din tara inclusa in Ghidul Verde Michelin (are trei stele Michelin).

Biserica FortificataCand vine vorba despre Biserica Prejmer (fortificata), aceasta este printre cele mai cunoscute biserici evanghelice din tara. Ba chiar mai mult, din zona estica a continentului. Foarte important de mentionat este faptul ca inca de pe vremea cavalerilor Teutoni dateaza aceasta biserica.

Nu doar in comuna Prejmer din judetul Brasov exista o biserica de acest tip. Exista mai multe biserici fortificate pe teritoriul Romaniei. De exemplu, exista o biserica si la Apold (Trappold in limba germana).

Aceasta dateaza inca din secolul al XIII-lea, fiind initial o bazilica romana. Aici exista un altar cu orga neoclasic din anul 1821. Exista galeriile din lemn care dateaza din anul 1760, dar si un tabernacol gotic sau un amvon.

In Transilvania, in afara de biserica fortificata Prejmer exista si in satul Biertan o asemenea biserica. Aceasta este de asemenea inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO, la fel ca si biserica din Prejmer. Biserica din Biertan a fost cetate de scaun a episcopului Bisericii Evanghelice in Evul Mediu, in perioara 1572 – 1876.

Exista de asemenea biserici fortificate si in alte localitati precum Richis, Mesendorf, Roades, Sighisoara, Viscri si in alte localitati. Unele dintre acestea au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Concluzie

Exista asadar multe optiuni pentru cei care doresc sa viziteze o biserica fortificata. Practic, in fiecare regiune a tarii exista biserici fortificate.

Aceasta nu poate fi decat o veste buna pentru ca indiferent de localitatea in care va aflati, gasiti in apropiere asemenea biserici. Puteti sa le vizitati, puteti face poze pentru a le pastra ca amintire, etc.

Insa, dintre toate bisericile fortificate, la Prejmer in judetul Brasov se afla cea mai cunoscuta. Aceasta face parte dupa cum am spus din Patrimoniul UNESCO si este inclusa in faimosul Ghid Verde Michelin, avand trei stele. Deci, aveti suficient de multe motive pentru a vizita cat mai repede aceasta biserica (sau celelalte biserici fortificate).

Close