duminică , ianuarie 26 2025

Ecografie Oculo Orbitala

Ce este o ecografie oculo orbitala?

Multor persoane le recomanda medicul oftalmolog sa urmeze o ecografie oculo orbitala cat mai repede posibil. In randurile care urmeaza vom discuta despre acest tip de ecografie si va vom oferi informatii importante despre aceasta.

Ecografie oculo orbitala: Informatii generale

Ecografia oculara este un test rapid, neinvaziv, utilizat in mod obisnuit in practica clinica pentru a evalua integritatea structurala si patologia ochiului. Poate oferi informatii suplimentare care nu sunt usor de obtinut prin vizualizarea directa a tesuturilor oculare. Este o procedura deosebit de utila la pacientii cu patologie care previne sau ascunde oftalmoscopia (de exemplu, opacitati mari ale corneei, cataracta densa sau hemoragie vitroasa).

Tehnica ultrasunetelor oculare

De ce sa alegeti Ecografie Oculo Orbitala? Se poate examina intregul glob in doar cinci manevre. Adica patru vederi in cadran dinamic si inca o sectiune statica prin macula si discul optic, cunoscut si sub numele de macula longitudinala (LMAC). Vederile cadranelor sunt desemnate T12, T3, T6 si T9. Aceste cadrane numerotate corespund unui cadran de ceas suprapus pe ochi. De exemplu, T12 este o vedere prin cadranul superior al ochiului, T3 cadranul nazal al ochiului drept (cadrantul temporal al ochiului stang) si asa mai departe.

Ecografie Oculo OrbitalaImaginile cu ultrasunete pot fi obtinute prin pleoapele pacientului sau cu sonda direct pe suprafata ochiului, cu anestezie locala corespunzatoare. Pacientul trebuie sa priveasca in directia cadranului care urmeaza sa fie evaluat.

Markerul de pe sonda este intotdeauna orientat superior sau nazal prin conventie. Utilizati o miscare de rotatie, de balansare de la limb la fornix, astfel incat varful sondei sa se miste o distanta mica, in timp ce baza sondei se misca pe o distanta mai mare.

Sonda se roteste in jurul globului, astfel incat undele sonore trec intotdeauna prin centrul ochiului. Aceasta miscare de rotatie va maximiza cantitatea de retina vizualizata in timpul scanarii.

Informatii suplimentare despre o ecografie oculo orbitala

Frecventele inalte (aproximativ 10Mhz) sunt folosite in ecografia oculara deoarece produc o imagine cu o rezolutie mai mare decat frecventele joase. In timp ce acest lucru vine in detrimentul unei patrunderi mai slabe a tesuturilor, frecventele inalte pastreaza suficienta penetrare pentru a examina in mod corespunzator structurile oculare delicate.

B-scanul creeaza o imagine bidimensionala dintr-o felie foarte subtire de tesut orientata perpendicular pe cilindrul sondei.

Zona cu cea mai buna rezolutie este de-a lungul axei centrale a sondei, paralela cu sonda in sine. Astfel, zona de interes ar trebui plasata de-a lungul liniei ecuatoriale a imaginii. In ecografia oculara, retina va aparea in partea dreapta a imaginii; aici ar trebui concentrata orice patologie.

Cu cat tesutul este mai dens, cu atat va aparea mai luminos (hiperechoic) si invers. Daca tesutul este suficient de dens, va arunca o „umbra” direct in spatele lui, impiedicand evaluarea respectivului tesut.

Pe masura ce castigul este ajustat mai mult, semnalele mai slabe sunt mai usor de vizualizat (opacitati vitroase, detasare posteriora a vitrosului, corpuri straine mici etc.). Pe masura ce castigul este ajustat mai mic, semnalele mai puternice sunt mai usor de vizualizat (mase, tumori etc.), iar semnalele mai slabe pot fi absente.

Cea mai eficienta metoda de a examina intinderea retinei in timpul unei scanari B este utilizarea tehnica limbus-to-fornix. Pentru a efectua aceasta tehnica, ultrasonograful trebuie sa alunece usor sonda de la limbul ochiului la fornix. Alunecarea se va face miscare de maturare pentru a maximiza cantitatea de retina vizualizata in timpul scanarii.

Check Also

Urgente Stomatologice Brasov

Urgente Stomatologice Brasov

Urgente stomatologice Brasov – Cum Poti Scapa De Durere? Nu ignorati niste Urgente Stomatologice Brasov. …

Close